Faszerowana Kalarepa i Frytki z Buraka
Składniki:
na 4 kalarepy
średniej wielkości kalarepy
Farsz:
200g szpinaku
30 dag mięsa mielonego (ja akurat użyłam mielonego z indyka ale może być wieprzowe albo wołowe)
ser feta do smaku
cebula, czosnek
sól, pieprz
3 buraki na frytki
Wykonanie:
Mięso podsmażamy z cebulką i czosnkiem. Dodajemy szpinak i fetę. Wszystko dusimy razem, dodajemy pieprz i ewentualnie sól. Feta jest słona więc ja nie dodawałam soli.
Kalarepy obieramy ze skórki i odcinamy z obu stron. Z dołu aby warzywa stały stabilnie a z góry zostawiamy "czapeczkę". Wydrążamy w środku miąższ łyżeczką. Jeśli kalarepy są młode idzie to bardzo sprawnie ponieważ środek jest miękki i soczysty. Pozostałości kalarepy można wykorzystać np do sosu albo dodać do młodej kapusty.
Wydrążone kalarepy napełniamy farszem i umieszczamy w dużym garnku. Pamiętajcie aby dać na spód trochę masła albo słoniny i dusimy na małym ogniu ok40 min pod przykryciem.
Frytki z buraka robi się bardzo prosto, polcam też frytki z selera :)
Obieramy buraki i kroimy jak frytki. Przerzucamy do miski i obtaczamy w odrobinie oleju oraz w ulubionych przyprawach, najlepsze są zioła prowansalskie. Solimy dopiero po wyciągnięciu z piekarnika. Wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 200stopni. Pieczemy ok 30min przewracając od czasu do czasu. Na ostatnie 10min można włączyć termoobieg aby frytki trochę się zarumieniły.
na 4 kalarepy
średniej wielkości kalarepy
Farsz:
200g szpinaku
30 dag mięsa mielonego (ja akurat użyłam mielonego z indyka ale może być wieprzowe albo wołowe)
ser feta do smaku
cebula, czosnek
sól, pieprz
3 buraki na frytki
Wykonanie:
Mięso podsmażamy z cebulką i czosnkiem. Dodajemy szpinak i fetę. Wszystko dusimy razem, dodajemy pieprz i ewentualnie sól. Feta jest słona więc ja nie dodawałam soli.
Kalarepy obieramy ze skórki i odcinamy z obu stron. Z dołu aby warzywa stały stabilnie a z góry zostawiamy "czapeczkę". Wydrążamy w środku miąższ łyżeczką. Jeśli kalarepy są młode idzie to bardzo sprawnie ponieważ środek jest miękki i soczysty. Pozostałości kalarepy można wykorzystać np do sosu albo dodać do młodej kapusty.
Wydrążone kalarepy napełniamy farszem i umieszczamy w dużym garnku. Pamiętajcie aby dać na spód trochę masła albo słoniny i dusimy na małym ogniu ok40 min pod przykryciem.
Frytki z buraka robi się bardzo prosto, polcam też frytki z selera :)
Obieramy buraki i kroimy jak frytki. Przerzucamy do miski i obtaczamy w odrobinie oleju oraz w ulubionych przyprawach, najlepsze są zioła prowansalskie. Solimy dopiero po wyciągnięciu z piekarnika. Wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 200stopni. Pieczemy ok 30min przewracając od czasu do czasu. Na ostatnie 10min można włączyć termoobieg aby frytki trochę się zarumieniły.
Komentarze
Prześlij komentarz