Kluski kładzione z marchewki
Składniki:
marchew ok 0,5 kg
masło 1 łyżka
twaróg kostka
parmezan 2 łyżki
mąka pszenna 2 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
sól,pieprz
Wykonanie:
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki lub kostkę. Wrzucamy do rondla na rozgrzane masło i smażymy przez chwilę. Następnie zalewamy niewielką ilością wody ok 0,5 szklanki i dusimy do miękkości. Kiedy marchew będzie już miękka, studzimy i miksujemy na papkę. Przestudzoną masę mieszamy z twarogiem, serem i mąką. Mąkę najlepiej dodawać stopniowo, wszystko zależy od marchewek i tego jak mokra jest masa. Doprawiamy i formujemy kluski za pomocą dwóch łyżek po czym wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy do wypłynięcia klusków na powierzchnię.
Kluseczki są delikatne w smaku także najlepiej podawać je z jakimś mocnym w smaku sosem np serowym albo gulaszem.
Dobrze smakują na drugi dzień odsmażane.
marchew ok 0,5 kg
masło 1 łyżka
twaróg kostka
parmezan 2 łyżki
mąka pszenna 2 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
sól,pieprz
Wykonanie:
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki lub kostkę. Wrzucamy do rondla na rozgrzane masło i smażymy przez chwilę. Następnie zalewamy niewielką ilością wody ok 0,5 szklanki i dusimy do miękkości. Kiedy marchew będzie już miękka, studzimy i miksujemy na papkę. Przestudzoną masę mieszamy z twarogiem, serem i mąką. Mąkę najlepiej dodawać stopniowo, wszystko zależy od marchewek i tego jak mokra jest masa. Doprawiamy i formujemy kluski za pomocą dwóch łyżek po czym wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy do wypłynięcia klusków na powierzchnię.
Kluseczki są delikatne w smaku także najlepiej podawać je z jakimś mocnym w smaku sosem np serowym albo gulaszem.
Dobrze smakują na drugi dzień odsmażane.
Komentarze
Prześlij komentarz