Paprykowy krem z mięsem i śliwką


Składniki:
Papryki czerwone ok 6 szt
passata pomidorowa
bulion z wędzonego żeberka albo wędzonych kości

mięso mielone wołowe albo wieprzowe 0,5 kg
śliwki ok 10 szt
masło, miód, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek niedźwiedzi,czosnek 2 ząbki

Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180C bez termoobiegu. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na cząstki. Układamy na blasze solimy,posypujemy niedźwiedzim i polewamy odrobiną oleju.
Pieczemy aż papryka będzie miękka ok 30 min. Upieczoną paprykę przekładamy do bulionu i dolewamy passatę i dodajemy czosnek i przyprawy. Całość gotujemy, a następnie miksujemy na gładki krem.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i mocno smażymy. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło z miodem. Śliwki kroimy na ćwiartki i wrzucamy kiedy karmel na patelni ściemnieje. Smażymy do miękkości.
Nalewamy zupę i dodajemy mięso i śliwiki.

Komentarze

Popularne posty