Pieczone Placki Ziemniaczane
Składniki:
ziemniaki 8szt
cebula 1 szt
mąką pszenna 1-1,5 łyżki
jajka 2 szt
sól, pieprz, papryka słodka
śmietana 30% 0,5 szklanki
chrzan 2-3 łyżeczki
musztarda stołowa 1 łyżeczka
łosoś wędzony
szczypiorek
oliwa
Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce (grubość oczek wedle uznania). Przekładamy do miski i dodajemy jajka i mąkę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Mieszamy na gładką masę.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Na blachę wykładamy papier do pieczenia i skrapiamy oliwą. Układamy placuszki i pieczemy ok 25minut bez termoobiegu.
W tym czasie przygotowujemy śmietanę.
Do śmietany dodajemy chrzan, musztardę, sól i pieprz. Ubijamy kilka minut do uzyskania puszystej masy.
Podajemy z łososiem i szczypiorkiem.
ziemniaki 8szt
cebula 1 szt
mąką pszenna 1-1,5 łyżki
jajka 2 szt
sól, pieprz, papryka słodka
śmietana 30% 0,5 szklanki
chrzan 2-3 łyżeczki
musztarda stołowa 1 łyżeczka
łosoś wędzony
szczypiorek
oliwa
Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce (grubość oczek wedle uznania). Przekładamy do miski i dodajemy jajka i mąkę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Mieszamy na gładką masę.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Na blachę wykładamy papier do pieczenia i skrapiamy oliwą. Układamy placuszki i pieczemy ok 25minut bez termoobiegu.
W tym czasie przygotowujemy śmietanę.
Do śmietany dodajemy chrzan, musztardę, sól i pieprz. Ubijamy kilka minut do uzyskania puszystej masy.
Podajemy z łososiem i szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz