Makaron z Krewetkami
Składniki:
krewetki 250g
makaron ryżowy 200g
papryka 1 szt
mango 0,5 szt
limonka 1 szt
czosnek 2-3 ząbki
imbir 1 łyżka
chili (wedle uznania)
cukier brązowy 2 łyżki, sos sojowy i rybny po 1 łyżce
masło
sól
Wykonanie:
Makaron moczymy w gorącej wodzie 4-5 minut, odcedzamy. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy chili, cukier i sos sojowy i rybny. Mieszamy, odstawiamy.Krewetki jeśli są mrożone to rozmrażamy i osuszamy. Na patelni albo w woku rozgrzewamy masło. Wyciskamy czosnek i dodajemy imbir. Wrzucamy paprykę pokrojoną w paski i krewetki. Smażymy na dużym ogniu ok 2-3minuty. Mango obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, dodajemy. Dolewamy wcześniej przygotowany sos. Odchylamy patelnię aby sos był po jednej stronie a produkty po drugiej. Na mocnym ogniu redukujemy sos aż zgęstnieje. Rozprowadzamy po całej patelni. Dodajemy makaron i zasmażamy chwilę aby wszystkie składniki się połączyły a makaron wchłonął sos.
Podajemy ze świeżą miętą.
krewetki 250g
makaron ryżowy 200g
papryka 1 szt
mango 0,5 szt
limonka 1 szt
czosnek 2-3 ząbki
imbir 1 łyżka
chili (wedle uznania)
cukier brązowy 2 łyżki, sos sojowy i rybny po 1 łyżce
masło
sól
Wykonanie:
Makaron moczymy w gorącej wodzie 4-5 minut, odcedzamy. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy chili, cukier i sos sojowy i rybny. Mieszamy, odstawiamy.Krewetki jeśli są mrożone to rozmrażamy i osuszamy. Na patelni albo w woku rozgrzewamy masło. Wyciskamy czosnek i dodajemy imbir. Wrzucamy paprykę pokrojoną w paski i krewetki. Smażymy na dużym ogniu ok 2-3minuty. Mango obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, dodajemy. Dolewamy wcześniej przygotowany sos. Odchylamy patelnię aby sos był po jednej stronie a produkty po drugiej. Na mocnym ogniu redukujemy sos aż zgęstnieje. Rozprowadzamy po całej patelni. Dodajemy makaron i zasmażamy chwilę aby wszystkie składniki się połączyły a makaron wchłonął sos.
Podajemy ze świeżą miętą.
Komentarze
Prześlij komentarz