Bułeczki Bao z Wołowiną
Składniki:
mąka pszennej 520 g
mleko 320 ml
woda 200ml
drożdże w proszku 1 łyżeczka
cukier 2,5 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
wołowina mielona 40dag
papryka 0,5szt
cebula 0,5szt
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
świeża kolendra
sos sojowy, sos teryiaki
Wykonanie:
W naczyniu najpierw łączymy wszystkie suche składniki ciasta. Dodajemy mokre składniki i wyrabiamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ponieważ drożdży jest mało będzie powoli rosło.
Po około 1,5 godz wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1,5cm. Wycinamy placuszki najlepiej za pomocą szklanki, a każdy smarujemy oliwą z wierzchu.
Składamy na pół warstwą oleju do środka,układamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20-30 minut.
Wyrośnięte bułeczki umieszczamy razem z papierem na sitku bądź w parowarze. Parujemy ok 15 minut.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy. Dodajemy mięso i smażymy. Przyprawiamy sosem sojowym i koncentratem. Jeżeli jest za dużo wody trzeba odparować aby mięso nie było zbyt mokre.
Podajemy posypane kolendrą i polane sosem teryiaki.
mąka pszennej 520 g
mleko 320 ml
woda 200ml
drożdże w proszku 1 łyżeczka
cukier 2,5 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
wołowina mielona 40dag
papryka 0,5szt
cebula 0,5szt
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
świeża kolendra
sos sojowy, sos teryiaki
Wykonanie:
W naczyniu najpierw łączymy wszystkie suche składniki ciasta. Dodajemy mokre składniki i wyrabiamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ponieważ drożdży jest mało będzie powoli rosło.
Po około 1,5 godz wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1,5cm. Wycinamy placuszki najlepiej za pomocą szklanki, a każdy smarujemy oliwą z wierzchu.
Składamy na pół warstwą oleju do środka,układamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20-30 minut.
Wyrośnięte bułeczki umieszczamy razem z papierem na sitku bądź w parowarze. Parujemy ok 15 minut.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy. Dodajemy mięso i smażymy. Przyprawiamy sosem sojowym i koncentratem. Jeżeli jest za dużo wody trzeba odparować aby mięso nie było zbyt mokre.
Podajemy posypane kolendrą i polane sosem teryiaki.
Komentarze
Prześlij komentarz