Zupa Czosnkowa
Składniki:
czosnek 3 główki
pietruszka 1szt
seler 1szt/0.5 jeśli jest duży
bulion 1,5l
śmietana
żółty ser 125g
oliwa z oliwek, sól, pieprz
boczek, natka pietruszki
Wykonanie:
Do bulionu dodajemy obraną pietruszkę i selera.
Piekarnik nagrzewamy do180°C. Z czosnku odcinamy górę tak aby bylo widac ząbki. Główki umieszczamy w folii aluminiowej,polewamy oliwa i solimy. Pieczemy ok30-40minut bez termoobiegu.
Następnie wyciskamy ząbki do bulionu. Całość gotujemy do miękkości. Na koniec miksujemy. Dodajemy starty żółty ser i śmietanę. Doprawiamy do smaku.
Boczek smażymy osobno w plastrach bądź w kostkę. Posypujemy natką.
Komentarze
Prześlij komentarz