Zupa Czosnkowa

 Składniki:

czosnek 3 główki

pietruszka 1szt

seler 1szt/0.5 jeśli jest duży

bulion 1,5l

śmietana

żółty ser 125g

oliwa z oliwek, sól, pieprz

boczek, natka pietruszki

Wykonanie:

Do bulionu dodajemy obraną pietruszkę i selera.

Piekarnik nagrzewamy do180°C. Z czosnku odcinamy górę tak aby bylo widac ząbki. Główki umieszczamy w folii aluminiowej,polewamy oliwa i solimy. Pieczemy ok30-40minut bez termoobiegu.

Następnie wyciskamy ząbki do bulionu. Całość gotujemy do miękkości. Na koniec miksujemy. Dodajemy  starty żółty ser i śmietanę. Doprawiamy do smaku. 

Boczek smażymy osobno w plastrach bądź w kostkę. Posypujemy natką.



Komentarze

Popularne posty