Wuzetka

Składniki:

Ciasto:

mąka kokosowa 80g

olej kokosowy 40g

8 jajek

erytrytol 2,5 lyzki

kakao 2 lyzki

proszek do pieczenia 0,5 lyzeczki

Krem:

twarog sernikowy0,5 kg

śmietanka36 500ml

śmietan fix

erytrytol w pudrze 200g

polewa czekoladowa


Wykonanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy powoli żółtka. Dalej miksujemy dodając kakao, erytrytol, mąkę kokoswą, proszek do pieczenia. Następnie szpatułką mieszamy i dodajemy tłuszcz.

Ciasto przekladamy do foremki. Ja akurat użyłam keksowej. I pieczemy w 170°C bez termoobiegu ok 35min. Robimy test suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na koniec kroimy wzdłuż.

Twaróg ucieramy z erytrytolem. Schłpdzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy obie masy szpatułką. Krem odstawiamy do lodówki na min 1godz.

Na jednej części układamy pokaźną warstwe kremu i przykrywamy drugą częścią ciasta delikatnie dociskając. Odstawiamy do lodówki.

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej dodając 3łyżki mleka. Odstawimy żeby ostyglo i zaczęło gęstnieć. Polewamy wierzch ciasta i z powrotem odstawiamy do lodówki aby polewa zastygła.



Komentarze

Popularne posty