Wuzetka
Składniki:
Ciasto:
mąka kokosowa 80g
olej kokosowy 40g
8 jajek
erytrytol 2,5 lyzki
kakao 2 lyzki
proszek do pieczenia 0,5 lyzeczki
Krem:
twarog sernikowy0,5 kg
śmietanka36 500ml
śmietan fix
erytrytol w pudrze 200g
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy powoli żółtka. Dalej miksujemy dodając kakao, erytrytol, mąkę kokoswą, proszek do pieczenia. Następnie szpatułką mieszamy i dodajemy tłuszcz.
Ciasto przekladamy do foremki. Ja akurat użyłam keksowej. I pieczemy w 170°C bez termoobiegu ok 35min. Robimy test suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na koniec kroimy wzdłuż.
Twaróg ucieramy z erytrytolem. Schłpdzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy obie masy szpatułką. Krem odstawiamy do lodówki na min 1godz.
Na jednej części układamy pokaźną warstwe kremu i przykrywamy drugą częścią ciasta delikatnie dociskając. Odstawiamy do lodówki.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej dodając 3łyżki mleka. Odstawimy żeby ostyglo i zaczęło gęstnieć. Polewamy wierzch ciasta i z powrotem odstawiamy do lodówki aby polewa zastygła.
Komentarze
Prześlij komentarz