Gołąbki
Danie pracochłonne ale warto poświęcić trochę czasu bo potem jedzenia jest na kilka dni.
Składniki:
cała kapusta (ja przeważnie kupuję na wagę 3-4kg to wtedy wiem,że będzie dużo gołąbków)
1kg mięsa mielonego
3 woreczki ryżu albo 30dag (gotuję w workach bo wtedy mam już odmierzoną ilość)
jajko
1/2 cebuli
plaster słoniny
sól, pieprz ,papryka, majeranek, albo przyprawa do mięsa mielonego.
Wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Dodajemy mięso i jajko i pokrojoną w kostkę cebulę, wszystko dokładnie mieszamy i mocno doprawiamy.
Z kapusty wycinamy głąba i zdejmujemy pierwsze 2-3liście których nie wyrzucamy będą jeszcze potrzebne. Najpierw wsadzamy kapustę a potem dolewamy wodę mniej więcej do połowy, nie na odwrót bo już raz taki zrobiłam to się wszystko wylało :) Lekko solimy i gotujemy aż liście będą schodzić. Jeśli mamy na tyle duży garnek można obracać kapustę aby liście równomiernie miękły. Ściągamy wierzchnie liście. Kiedy liście będą odchodzić można delikatnie ściągać z całej głowy patrząc przy tym czy są elastyczne. Najlepiej używać do tego dwóch widelców bo gorące :) Można też wyciągać całą kapustę i zdejmować sparzone liście ale to jak ktoś ma dużą kuchnie.
Kiedy mamy już takiego sparzone liścia należy usunąć najgrubszą jego część. Ścinamy z wierzchu część liścia tak aby cały był miękki.
Następnie z farszu formujemy kulkę najlepiej jej wielkość dostosować do wielkości liścia i zawijamy w kapustę. Zawijamy jak krokieta.
Robimy tak do wyczerpania liści, pod koniec główki liście już się nie nadają ponieważ są za bardzo pozwijane.
Z garnka w którym gotowała się kapusta odlewamy wodę w osobny garnek. Na dnie dużego garnka wykładamy słoninę i liście które zdjęliśmy na początku. Następnie układamy gołąbki, nie bać się troszkę je ścisnąć nic im nie będzie. Wszystko zalewamy wywarem z kapusty i dusimy na minimalnym ogniu aż do miękkości. Czas duszenie to 2-3 godziny zależy od pory roku i kapusty :)
Podajemy z sosem pomidorowym chlebem albo z ziemniakami.
Na koniec: jeśli zostanie wam trochę farszu, można dodać resztkę kapusty drobno posiekanej, uformować kotleciki i usmażyć.
Składniki:
cała kapusta (ja przeważnie kupuję na wagę 3-4kg to wtedy wiem,że będzie dużo gołąbków)
1kg mięsa mielonego
3 woreczki ryżu albo 30dag (gotuję w workach bo wtedy mam już odmierzoną ilość)
jajko
1/2 cebuli
plaster słoniny
sól, pieprz ,papryka, majeranek, albo przyprawa do mięsa mielonego.
Wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Dodajemy mięso i jajko i pokrojoną w kostkę cebulę, wszystko dokładnie mieszamy i mocno doprawiamy.
Z kapusty wycinamy głąba i zdejmujemy pierwsze 2-3liście których nie wyrzucamy będą jeszcze potrzebne. Najpierw wsadzamy kapustę a potem dolewamy wodę mniej więcej do połowy, nie na odwrót bo już raz taki zrobiłam to się wszystko wylało :) Lekko solimy i gotujemy aż liście będą schodzić. Jeśli mamy na tyle duży garnek można obracać kapustę aby liście równomiernie miękły. Ściągamy wierzchnie liście. Kiedy liście będą odchodzić można delikatnie ściągać z całej głowy patrząc przy tym czy są elastyczne. Najlepiej używać do tego dwóch widelców bo gorące :) Można też wyciągać całą kapustę i zdejmować sparzone liście ale to jak ktoś ma dużą kuchnie.
Kiedy mamy już takiego sparzone liścia należy usunąć najgrubszą jego część. Ścinamy z wierzchu część liścia tak aby cały był miękki.
Następnie z farszu formujemy kulkę najlepiej jej wielkość dostosować do wielkości liścia i zawijamy w kapustę. Zawijamy jak krokieta.
Robimy tak do wyczerpania liści, pod koniec główki liście już się nie nadają ponieważ są za bardzo pozwijane.
Z garnka w którym gotowała się kapusta odlewamy wodę w osobny garnek. Na dnie dużego garnka wykładamy słoninę i liście które zdjęliśmy na początku. Następnie układamy gołąbki, nie bać się troszkę je ścisnąć nic im nie będzie. Wszystko zalewamy wywarem z kapusty i dusimy na minimalnym ogniu aż do miękkości. Czas duszenie to 2-3 godziny zależy od pory roku i kapusty :)
Podajemy z sosem pomidorowym chlebem albo z ziemniakami.
Na koniec: jeśli zostanie wam trochę farszu, można dodać resztkę kapusty drobno posiekanej, uformować kotleciki i usmażyć.
Komentarze
Prześlij komentarz