Kofta indyjska

 Składniki:
 6 średnich ziemniaków
1/2 cebuli
kostka twarogu
1/2 szklanki startego żółtego sera
jajko
curry, sól, pieprz
do panierki: jajko, bułka tarta

Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w kosteczkę podsmażamy  i dodajemy do ziemniaków. Następnie dodajemy twaróg, jajko i żółty ser. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt mokra(różne są ziemniaki) można dodać trochę bułki tartej. Doprawiamy solą, pieprzem i curry do smaku (ja lubię w tym daniu dużo curry więc nie żałuje).
Kiedy masa będzie jednolita formujemy nieduże kulki, które obtaczamy w jajku i bułce, a następnie smażymy na złoty kolor.
Podajemy z ryżem i sosem pomidorowym do którego też można dosypać curry. Taki sos smakuje zupełnie inaczej ja teraz takiego nawet do gołąbków używam :)

Komentarze

Popularne posty