Paprykowe grzybki
Składniki:
1 duża papryka (jak najbardziej "kwadratowa")
4 jajka
mleko albo woda albo śmietana
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki
(proporcje mąki i bułki można modyfikować w zależności od smaku)
mortadela albo wędlina jaką lubimy
smalec
szczypiorek
sól,pieprz,bazylia
Wykonanie:
Jajka roztrzepujemy dodajemy mąkę, bułkę tartą i mleko.Mieszamy do uzyskania gładkiej masy, doprawiamy solą i pieprzem.
Paprykę kroimy w poprzek na grubsze plastry. Wycinamy ze środka gniazda nasienne tak aby powstały obrączki. Następnie rzucamy na rozgrzany smalec,odrobinę solimy, posypujemy bazylią i smażymy po 1min z każdej strony. Kiedy papryka odrobinę zmięknie dodajemy po plasterku wędliny (najlepiej dopasować wielkość wędliny do papryki aby nie wystawała poza brzegi). Do każdej papryki nakładamy łyżką ciasto tak aby wypełniło całą paprykę i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy z omlet z jednej strony się przyrumieni odwracamy na drugą posypujemy szczypiorkiem i czekamy aż dojdzie.
1 duża papryka (jak najbardziej "kwadratowa")
4 jajka
mleko albo woda albo śmietana
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki
(proporcje mąki i bułki można modyfikować w zależności od smaku)
mortadela albo wędlina jaką lubimy
smalec
szczypiorek
sól,pieprz,bazylia
Wykonanie:
Jajka roztrzepujemy dodajemy mąkę, bułkę tartą i mleko.Mieszamy do uzyskania gładkiej masy, doprawiamy solą i pieprzem.
Paprykę kroimy w poprzek na grubsze plastry. Wycinamy ze środka gniazda nasienne tak aby powstały obrączki. Następnie rzucamy na rozgrzany smalec,odrobinę solimy, posypujemy bazylią i smażymy po 1min z każdej strony. Kiedy papryka odrobinę zmięknie dodajemy po plasterku wędliny (najlepiej dopasować wielkość wędliny do papryki aby nie wystawała poza brzegi). Do każdej papryki nakładamy łyżką ciasto tak aby wypełniło całą paprykę i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy z omlet z jednej strony się przyrumieni odwracamy na drugą posypujemy szczypiorkiem i czekamy aż dojdzie.
Komentarze
Prześlij komentarz