Tagliatelle Z Grillowanym Łososiem

Składniki:
łosoś surowy ze skórą ok 20-25 dag
makaron tagliatelle
olej
sos worcester
sól czosnkowa
natka pietruszki
1/2 szklanki bulionu
150ml śmietany
2 jajka
gałka muszkatołowa
ser pleśniowy (użyliśmy niebieskiego ale można dać taki jaki się lubi)

Wykonanie:
Przygotowujemy marynatę z oleju,sosu worcester i soli czosnkowej. Łososia kroimy na cząstki wkładamy do marynaty i umieszczamy w lodówce na ok2godz.
Rozgrzewamy piekarnik na funkcji grill i pieczemy łososia ok10min (żeby skorka była chrupka).
W garnku z lekko osoloną wodą gotujemy makaron.
 Na patelnie wlewamy bulion, kiedy się zagotuje dodajemy trochę śmietany i ser i mieszamy aż się rozpuści.
W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka z gałką i śmietaną. Kiedy makaron się ugotuje odcedzamy go i odstawiamy na bok. Patelnie z sosem zdejmujemy z gazu, dodajemy rozbite jajka i makaron. Patelnię stawiamy z powrotem i na najmniejszym gazie mieszamy tak aby jajka się nie ścięły (nie zawsze to wychodzi jeśli się nie uda,nie wypływa to na smak tylko na wygląd).
Na koniec wykładamy łososia i posypujemy natką pietruszki.
.


Komentarze

Popularne posty