Zupa "chińska"
Składniki:
kapusta pekińska ok6 dużych liści
cebula dymka ok3szt cebulka wraz ze szczypiorkiem
pęczek szczypiorku
bulion
koncentrat pomidorowy
wieprzowina 20dag
sos sojowy,curry,papryka słodka,kmin rzymski,imbir
mąka ziemniaczana
makaron błyskawiczny ryżowy albo z zupek jak kto woli
Wykonanie:
Mięso kroimy w cienkie paski, obtaczamy w mące sosie sojowym i imbirze, wstawiamy na 30 min do lodówki. Na mocno rozgrzanej patelni smażymy mięso, ogień cały czas musi być większy. Jeśli zrobi się na patelni skorupka z mąki to nic. Usmażoną wieprzowinę przekładamy do garnka z bulionem i już możemy na małym ogniu gotować. Na tą samą patelnie wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę kapustę oraz dymkę także grubo pokrojoną. Jeśli została skorupka na patelni to teraz odejdzie jak kapusta puści wodę :). Sypiemy przyprawy, nie żałujemy może oprócz sojowego,chyba że ktoś lubi słone. Także na mocnym ogniu smażymy warzywa,kiedy będą miękkie przekładamy do garnka. Dodajemy koncentrat także wedle uznania. Gotujemy aż wszystko mięsko będzie kruche/miękkie a wszystkie smaki ładnie się połączą. Wyłączamy gaz, wrzucamy na 5min makaron błyskawiczny i podajemy ze świeżym szczypiorkiem.
kapusta pekińska ok6 dużych liści
cebula dymka ok3szt cebulka wraz ze szczypiorkiem
pęczek szczypiorku
bulion
koncentrat pomidorowy
wieprzowina 20dag
sos sojowy,curry,papryka słodka,kmin rzymski,imbir
mąka ziemniaczana
makaron błyskawiczny ryżowy albo z zupek jak kto woli
Wykonanie:
Mięso kroimy w cienkie paski, obtaczamy w mące sosie sojowym i imbirze, wstawiamy na 30 min do lodówki. Na mocno rozgrzanej patelni smażymy mięso, ogień cały czas musi być większy. Jeśli zrobi się na patelni skorupka z mąki to nic. Usmażoną wieprzowinę przekładamy do garnka z bulionem i już możemy na małym ogniu gotować. Na tą samą patelnie wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę kapustę oraz dymkę także grubo pokrojoną. Jeśli została skorupka na patelni to teraz odejdzie jak kapusta puści wodę :). Sypiemy przyprawy, nie żałujemy może oprócz sojowego,chyba że ktoś lubi słone. Także na mocnym ogniu smażymy warzywa,kiedy będą miękkie przekładamy do garnka. Dodajemy koncentrat także wedle uznania. Gotujemy aż wszystko mięsko będzie kruche/miękkie a wszystkie smaki ładnie się połączą. Wyłączamy gaz, wrzucamy na 5min makaron błyskawiczny i podajemy ze świeżym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz