Pełnoziarniste Ruskie Pierogi
Składniki
ciasto:
mi wyszło ok 40szt.
ok 0,5kg mąki pełnoziarnistej pszennej (inaczej pszenna razowa)
1 szkl gorącej wody
mąka do podsypywania może być zwykła pszenna
Farsz:
1kg ugotowanych i ubitych ziemniaków
25dag twarogu
20 dag boczku
mała cebula
sól, pieprz
Składniki farszu można modyfikować wedle uznania.
Wykonanie:
Zagniatamy ciasto. Ja najpierw ciacham nożem dodając po trosze wody a dopiero potem zagniatam na gładką masę. Ciasto odstawiamy pod ściereczkę.
Ziemniaki mieszamy z twarogiem, podsmażonym boczkiem i cebulką. Doprawiamy dosyć obficie pieprzem i solą można dać trochę majeranku albo tymianku.
Ciasto bierzemy po trochu i wałkujemy na cienki placek, w przypadku tej mąki ciasto musi być troszeczkę grubsze niż do zwykłych pierogów ponieważ łatwo się rwie podczas sklejania.
Wycinamy szklanka kółka, dodajemy farsz i zaklejamy.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Kiedy pierogi już wypłyną dajemy im 1-2 minuty i wyciągamy.
ciasto:
mi wyszło ok 40szt.
ok 0,5kg mąki pełnoziarnistej pszennej (inaczej pszenna razowa)
1 szkl gorącej wody
mąka do podsypywania może być zwykła pszenna
Farsz:
1kg ugotowanych i ubitych ziemniaków
25dag twarogu
20 dag boczku
mała cebula
sól, pieprz
Składniki farszu można modyfikować wedle uznania.
Wykonanie:
Zagniatamy ciasto. Ja najpierw ciacham nożem dodając po trosze wody a dopiero potem zagniatam na gładką masę. Ciasto odstawiamy pod ściereczkę.
Ziemniaki mieszamy z twarogiem, podsmażonym boczkiem i cebulką. Doprawiamy dosyć obficie pieprzem i solą można dać trochę majeranku albo tymianku.
Ciasto bierzemy po trochu i wałkujemy na cienki placek, w przypadku tej mąki ciasto musi być troszeczkę grubsze niż do zwykłych pierogów ponieważ łatwo się rwie podczas sklejania.
Wycinamy szklanka kółka, dodajemy farsz i zaklejamy.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Kiedy pierogi już wypłyną dajemy im 1-2 minuty i wyciągamy.
Komentarze
Prześlij komentarz