Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem
Składniki:
Wyszło ok 10 szt
ciasto
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej (inaczej pszenna razowa)
0,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 szklanki mleka
woda mineralna gazowana
sól, odrobina smalcu do posmarowania patelni
farsz
200g szpianku
ser feta (nie podaję ile dokładnie, dodajemy według własnego smaku)
śmietana
sól, pieprz, czosnek
sos czosnkowy
czosnek,czosnek niedźwiedzi,majonez, śmietana
Wykonanie :
Najpierw robimy ciasto. Miksujemy na gładkie ciasto mąkę, jajka i mleko, odstawiamy. Teraz farsz. Szpinak dusimy na patelni z pieprzem i czosnkiem, kiedy będzie miękki dodajemy fetę i śmietanę. Dopiero potem solimy ze względu na to, że ser typu feta jest dość słony i może wyjść Wieliczka jak posolimy wcześniej :).
Farsz odstawiamy i wracamy do naleśników. Ciasto trochę zgęstniało więc dodajemy wodę mineralną ok 3/4szkalnki i miksujemy. Naleśniki smażymy na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z obu stron.
Gotowe naleśniki przekładamy farszem i podajemy z sosem czosnkowym.
Wyszło ok 10 szt
ciasto
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej (inaczej pszenna razowa)
0,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 szklanki mleka
woda mineralna gazowana
sól, odrobina smalcu do posmarowania patelni
farsz
200g szpianku
ser feta (nie podaję ile dokładnie, dodajemy według własnego smaku)
śmietana
sól, pieprz, czosnek
sos czosnkowy
czosnek,czosnek niedźwiedzi,majonez, śmietana
Wykonanie :
Najpierw robimy ciasto. Miksujemy na gładkie ciasto mąkę, jajka i mleko, odstawiamy. Teraz farsz. Szpinak dusimy na patelni z pieprzem i czosnkiem, kiedy będzie miękki dodajemy fetę i śmietanę. Dopiero potem solimy ze względu na to, że ser typu feta jest dość słony i może wyjść Wieliczka jak posolimy wcześniej :).
Farsz odstawiamy i wracamy do naleśników. Ciasto trochę zgęstniało więc dodajemy wodę mineralną ok 3/4szkalnki i miksujemy. Naleśniki smażymy na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z obu stron.
Gotowe naleśniki przekładamy farszem i podajemy z sosem czosnkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz