Azjatycki rosół z kaczki

 Wyjątkowo dużo opisu ale robi się bardzo łatwo i rosołek cudownie rozgrzewa w jesienne popołudnia :)

Składniki:
porcja rosołowa z kaczki (mogą być też kości/resztki po pieczonej kaczce)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
filet z ulubionej ryby (ja wykorzystałam czarniaka)
1 filiżanka grzybów mun
mrożonka chińska albo ulubione warzywa (kapusta pekińska,por,marchew)
smalec
szczypiorek
4 łyżki sosu sojowego
sól,pieprz,gwiazdka anyżu,gożdziki2,liść laurowy,ziele angielskie,cynamon,imbir.

Wykonanie:
Kaczkę zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu ok 1godz. Kiedy zacznie wrzeć ściągamy "szumowiny".
W tym czasie zalewamy grzyby wrzątkiem i przykrywamy aby się zaparzyły. Cebulę i czosnek opalamy na gazie, im bardziej przypalona cebulka tym bardziej złoty rosół.
Kiedy mięso będzie miękkie,czasem bywa, że jest to dłużej niż 1 godz:(, dodajemy cebulę i czosnek w całości, przyprawy i grzyby razem z wodą w której się moczyły.
Gotujemy kolejną 1 godzinę.
Kiedy rosołek będzie już pachnący i wygotowany zajmujemy się warzywami i rybą.
Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy rybę z dwóch stron, ok 2 min z każdej.Odstawiamy pod przykrycie. Rybę można posypać pieprzem cytrynowym. Na tej samej patelni  smażymy warzywa. Jeśli jest to mrożonka to ja wrzucam zamrożona na gorąca patelnie i smażę na dużym ogniu bez
przykrycia wtedy warzywa są chrupiące. Natomiast jeśli chcecie użyć świeżych warzyw to kroimy w słupki o ile się da i również smażymy na dużym ogniu wtedy będą chrupiące.
Teraz wszystko razem wykładamy, warzywa,rosół, kawałek ryby i posypujemy szczypiorkiem.

Komentarze

Popularne posty