Zapiekanka z kalafiorem i boczkiem

Podaję składniki na 2 porcje  bo tyle miałam kalafiora :)

Składniki:
0,5 kalafiora
5-6 małych ziemniaków
20 dag boczku w plastrach
serek topiony kostka
1 łyżeczka chrzanu
odrobina mleka
szczypiorek
żółty ser
sól, pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki wrzucamy do wrzącej i osolonej wody i gotujemy ok 10min. Następnie do ziemniaków dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki i gotujemy kolejne 10 min. Odsączamy na sitko. Kiedy warzywa się gotują możemy przygotować sos. Serek i chrzan miksujemy na gładką masę z mlekiem, doprawiamy. Sos możemy też przygotować w małym rondelku, wystarczy rozpuścić serek z odrobiną mleka,dodać chrzan i doprawić.
W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, kalafior, boczek i tak do wyczerpania zapasów :)
Wszystko polewamy sosem i zasypujemy żółtym serem.
Pieczemy w 180 stopni 15 min bez termoobiegu pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 5-6 min z termoobiegiem aż się zrumieni. Po wyłożeniu posypujemy szczypiorkiem.



Komentarze

Popularne posty