Kluski Śląskie

Wyszło mi ok 100 sztuk

Składniki:
2kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
sól, oliwa

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy o gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze ciepłe ale nie gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ostatecznie można to zrobić tłuczkiem ale wtedy zostają grudki więc trzeba to zrobić bardzo dokładnie.
Zostawiamy do całkowitego ostygnięcie, nie przykrywamy podczas studzenia. Najlepsze są "wczorajsze" ziemniaki.
Następnie masę dzielimy na 4 części, odejmujemy jedną i na to miejsce dosypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Dokładamy pozostałe ziemniaki i żółtka. Wszystko zagniatamy na gładką masę. Lepimy małe kulki i robimy zagłębienie po środku.
Kluski gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 2min po wypłynięciu na wierzch.
Podajemy z ulubionym sosem, gulaszem lub jako dodatek do mięs.

Komentarze

Popularne posty