Solianka

Najlepsza zupa na kaca.

Składniki:
 ok 1,5 l bulionu mięsnego, może być rosołek z wczoraj
30 dag boczek wędzony
20 dag kiełbasa podsuszana albo chorizo
oliwki zielone
ogórki kiszone
woda z oliwek i z ogórków
1 cebula, czosnek 2 ząbki
śmietana
majeranek, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Wykonanie:
Do bulionu wrzucamy liścia i ziele. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na złoto, przerzucamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy kiełbaskę  pokrojoną w pół krążki i dorzucamy do gara. Na koniec smażymy cebulkę i pod koniec dodajemy czosnek. Wszystko razem niech się gotuje ok 15min. Następnie dodajemy przekrojone wzdłuż oliwki i kiszone ogórki,doprawiamy.
Teraz dodajemy wodę z oliwek i ogórków. Najlepiej dodać trochę poczekać chwilę i spróbować, czynność powtarzać aż będzie nam pasowało. Ja np lubię kwaśne i mocne smaki więc sobie nie żałuje :) Dodaje ok pół słoiczka z oliwek i prawie całą z ogórków(niezależnie czy jest to słoik domowy czy kupowane w folii)
Wszystko gotować aż oliwki i ogórki będą miękkie.
Podajemy z łyżką śmietany.

Komentarze

Popularne posty