Sos Chrzanowy
Ja stosuję polonez albo kielecki ponieważ mają najmniej dodatków typu jabłko czy kwasek cytrynowy o różnych E już nie wspomnę.
Składniki:
2 szkl bulionu
3 łyżeczki chrzanu
czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz
śmietana
zasmażka
Wykonanie:
Bulion wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy chrzan i przyprawy, chwilę gotujemy. Zmniejszamy ogień żeby sos nie wrzał. W kubeczku mieszamy śmietanę z wywarem i dodajemy do całości (jak do zupy żeby nie było grudek). Na koniec dodajemy zasmażkę i dusimy aż sos zgęstnieje i będzie kremowy. Jak boimy się grudek można użyć gotowej zasmażki:) W razie potrzeby dodajemy jeszcze chrzanu i przypraw.
Składniki:
2 szkl bulionu
3 łyżeczki chrzanu
czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz
śmietana
zasmażka
Wykonanie:
Bulion wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy chrzan i przyprawy, chwilę gotujemy. Zmniejszamy ogień żeby sos nie wrzał. W kubeczku mieszamy śmietanę z wywarem i dodajemy do całości (jak do zupy żeby nie było grudek). Na koniec dodajemy zasmażkę i dusimy aż sos zgęstnieje i będzie kremowy. Jak boimy się grudek można użyć gotowej zasmażki:) W razie potrzeby dodajemy jeszcze chrzanu i przypraw.
Komentarze
Prześlij komentarz