Afrykański Gulasz

Składniki:
wołowina 1kg
marchewka 2-3 szt
papryka czerwona albo zielona 1 szt
cebula 1szt
czosnek 2 ząbki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
masło orzechowe 2łyżki
bulion 0,5 L
sól, pieprz

Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę i smażymy na patelni na brązowy kolor. W garnku o grubym dnie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Uważajcie żeby nie spalić czosnku. Dodajemy marchewkę pokrojoną w pół plastry oraz paprykę w kostkę. Całość smażymy. Kiedy warzywa zaczną być miękkie dodajemy mięso, koncentrat i masło orzechowe. Całość dusimy aż mięso będzie miękkie. Często mieszamy i w razie potrzeby dodajemy bulion bądź wodę.
Podajemy z makaronem, ryżem bądź ulubioną kaszą.

Komentarze

Popularne posty