Klopsiki z sosem dyniowym

Składniki:
1 mała dynia (ok 1kg)
olej sezamowy
bulion 0,5 szklanki
pęczek koperku                            
śmietana
mięso mielone 0,5 kg
cebula
bułka tarta
ziemniaki
chrzan
sól, pieprz, curry

Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Dynię obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze cząstki. Wkładamy do żaroodpornego naczynia polewamy odrobiną oleju,trochę solimy i posypujemy curry. Pieczemy ok 1godz (aż dynia będzie miękka ). W tym czasie przygotowujemy klopsiki. Mięso mielone mieszamy z posiekaną cebulą i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kulki i odsmażamy na patelni. Możemy też przygotować ziemniaki na puree. Ziemniaki gotujemy a gdy będą miękkie ubijamy ze śmietaną i chrzanem (proporcje wedle smaku).
Kiedy dynia będzie miękka przekładamy ją do rondelka, dolewamy bulionu i dusimy aż się rozpadnie. Dodajemy koperek,trochę śmietany, sól i pieprz. Dorzucamy wcześniej podsmażone klopsiki i dusimy w sosie.

Komentarze

Popularne posty