Zapiekane naleśniki w sosie serowym
Składniki:
naleśniki
mąka 2 szklanki
mleko 2 szklanki
jajka 2 szt
sól, woda mineralna gazowana
farsz
podwójna pierś z kurczaka
kalafior ok 20dag
szpinak ok 20 dag
ostra papryka, curry, sól, pieprz,olej albo smalec
sos serowy
mleko 1 szklanka
serek topiony 1 szt
ser typu parmezan (jak mało serowe wyjdzie można jeszcze dać pleśniowego albo więcej topionego)
zasmażka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi
Wykonanie:
Smażymy naleśniki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy papryką i curry. Jak kurczak się podsmaży dodajemy szpinak i podgotowanego kalafiora. Całość dusimy, aż wszystko będzie miękkie od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
W rondelku bądź na patelni przygotowujemy sos. W mleku rozpuszczamy serek topiony, na małym ogniu aby mleko nie zagotowało się. Kiedy serek się rozpuści dodajemy resztę czyli parmezan i przyprawy. Całość jeśli jest za rzadkie traktujemy zasmażką.
Zawijamy naleśniki w ulubiony sposób, układamy w foremce natartej tłuszczem, zalewamy sosem.Można na wierzch ułożyć plastry żółtego sera. Całość zapiekamy w temp 180stopni bez termoobiegu ok15min a potem ok 3 z termoobiegiem aby się przypiekły na wierzchu.
naleśniki
mąka 2 szklanki
mleko 2 szklanki
jajka 2 szt
sól, woda mineralna gazowana
farsz
podwójna pierś z kurczaka
kalafior ok 20dag
szpinak ok 20 dag
ostra papryka, curry, sól, pieprz,olej albo smalec
sos serowy
mleko 1 szklanka
serek topiony 1 szt
ser typu parmezan (jak mało serowe wyjdzie można jeszcze dać pleśniowego albo więcej topionego)
zasmażka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi
Wykonanie:
Smażymy naleśniki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy papryką i curry. Jak kurczak się podsmaży dodajemy szpinak i podgotowanego kalafiora. Całość dusimy, aż wszystko będzie miękkie od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
W rondelku bądź na patelni przygotowujemy sos. W mleku rozpuszczamy serek topiony, na małym ogniu aby mleko nie zagotowało się. Kiedy serek się rozpuści dodajemy resztę czyli parmezan i przyprawy. Całość jeśli jest za rzadkie traktujemy zasmażką.
Zawijamy naleśniki w ulubiony sposób, układamy w foremce natartej tłuszczem, zalewamy sosem.Można na wierzch ułożyć plastry żółtego sera. Całość zapiekamy w temp 180stopni bez termoobiegu ok15min a potem ok 3 z termoobiegiem aby się przypiekły na wierzchu.
Komentarze
Prześlij komentarz