Zupa z pieczonej dyni
Składniki:
dynia ok 0,5 kg
soczewica czerwona ok 0,5 szklanki
pierś z kurczaka
mleko kokosowe
zielona pasta curry
imbir, sól, pieprz,przyprawa gyros
miód 1 łyżeczka
olej
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Dynię obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym albo formie do pieczenia. Doprawiamy imbirem, miodem, solą i pieprzem i pieczemy aż będzie miękka, zazwyczaj jest to ok 30 min. Następnie płuczemy soczewicę i dodajemy razem z upieczoną dynią do garnka. Zalewamy bulionem albo wodą tylko trochę aby przykryć dynię i gotujemy aż wszystko się rozpadnie. Dodajemy mleko kokosowe i pastę curry. Pastę curry dodajemy wedle własnych upodobań ostrości, lepiej dodawać po małej ilości i próbować. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na mocno rozgrzanej patelni dodając przyprawę gyros. Zupę koniec miksujemy i dodajemy kurczaka.
Komentarze
Prześlij komentarz