Placki z Pieczonej Dyni
Składniki:
Dynia ok 1,5 kg
jajka 2 szt
mąka ziemniaczana
olej
sól, pieprz, imbir
Wykonanie:
Dynie kroimy na cząstki, usuwamy gniazda nasienne. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy skórką do dołu. Posypujemy solą, imbirem i polewamy odrobiną oleju. Pieczemy bez termoobiegu ok 30-40 min aż dynia będzie miękka (można sprawdzać widelcem). Czekamy aż dynia wystygnie i oddzielamy miękki miąższ od skórki. Całość mieszamy z jajkami i mąką aż uzyskamy masę jak na placki ziemniaczane (może być trochę gęstsza). Całość jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor.
Najlepiej smakują z gulaszem :)
Dynia ok 1,5 kg
jajka 2 szt
mąka ziemniaczana
olej
sól, pieprz, imbir
Wykonanie:
Dynie kroimy na cząstki, usuwamy gniazda nasienne. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy skórką do dołu. Posypujemy solą, imbirem i polewamy odrobiną oleju. Pieczemy bez termoobiegu ok 30-40 min aż dynia będzie miękka (można sprawdzać widelcem). Czekamy aż dynia wystygnie i oddzielamy miękki miąższ od skórki. Całość mieszamy z jajkami i mąką aż uzyskamy masę jak na placki ziemniaczane (może być trochę gęstsza). Całość jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor.
Najlepiej smakują z gulaszem :)
Komentarze
Prześlij komentarz