Indyk,pleśniowy i gruszka


Składniki:
pierś z indyka
ser pleśniowy niebieski albo złoty
szynka parmeńska
gruszka
masło
miód
sól,pieprz, bazylia 

Wykonanie:
Indyka rozbijamy jak na sznycle. Układamy plasterki sera,doprawiamy i zawijamy. Następnie zawijamy w szynkę,najlepiej w przeciwną stronę niż jest zawinięty indyk. Polewamy odrobiną oleju. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni bez termoobiegu. Pieczemy ok 40 min. Pod koniec pieczenia na ok  10min włączyć  termoobieg i położyć na wierzch po plasterku sera.
Kiedy indyk się piecze można przygotować gruszkę. Na patelni rozgrzewamy masło i miód. Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy na plasterki wzdłuż. Kiedy masa na patelni zacznie ciemnieć wrzucamy plasterki i smażymy do miękkości.
Całość można polać wytworzonym podczas karmelizacji sosem.

Komentarze

Popularne posty