Tarta z jarmużem jabłkiem i boczkiem

Składniki:

ciasto:
mąka 1,5 szklanki
masło/margaryna 120g (schłodzone)
żółtko jajka
łyżka  śmietany
odrobina zimnej wody,sól

farsz:
jarmuż ok 15liści
boczek 20 dag
ser pleśniowy
jabłko
2 jajka
sól,pieprz

Wykonanie:
Zagniatamy kruche ciasto i odkładamy do lodówki na ok 30 min. Z jarmużu odrzucamy twardą łodyżkę, a resztę dusimy w garnku z odrobiną wody i soli aż liście będą miękkie. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Wyciągamy boczek i na pozostałym tłuszczu smażymy chwilę jabłko pokrojone na plastry. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wałkujemy, układamy w formie do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 30 min. Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika i
układamy jarmuż, boczek, jabłko i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Całość zalewamy roztrzepanym jajkiem z przyprawami i pieczemy kolejne 30 min w 180 stopniach.

Komentarze

Popularne posty