Zielone kopytka
Składniki:
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
ziemniaki 0,5 kg
jajko 1 szt
garść jarmużu i szpinaku
olej, sól
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości i po ostudzeniu przeciskamy przez praskę. Jarmuż pozbawiamy grubej łodygi i wrzucamy do garnka razem ze szpinakiem,dodajemy odrobinę wody i soli. Dusimy do miękkości i odcedzamy. Następnie blendujemy razem z jajkiem na gładką masę. Dodajemy to do ziemniaków razem z mąką i zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby można dodawać mąkę ale należy uważać,zbyt dużo mąki twarde kopytka. Ciasto dzielimy na mniejsze części i formujemy wałeczki, które trochę
spłaszczamy i kroimy w romby. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i odrobiną oleju. Kopytka wrzucamy na wrzątek i po wypłynięciu gotujemy ok 2 min.
Komentarze
Prześlij komentarz