Zupa Fasolowa
Składniki:
Fasola "jaś" 1,5 szklanki
marchewka 1 sztuka
ziemniaki 3 małe
koperek 1 pęczek
wędzone żeberko albo wędzona kość
kiełbasa 30 dag
cebula 1 sztuka
śmietana, sól, pieprz,majeranek
Wykonanie:
Fasolę namaczamy w zimnej wodzie dzień wcześniej. Z żeberka albo kości gotujemy bulion. Dodajemy fasolę i gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną i dorzucamy do zupy. Na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę dosyć mocno aż zacznie brązowieć i dodajemy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniaki, dalej gotujemy. Kiedy wszystko będzie miękkie doprawiamy i zabielamy śmietaną. Na sam koniec dodajemy posiekany koperek.
Fasola "jaś" 1,5 szklanki
marchewka 1 sztuka
ziemniaki 3 małe
koperek 1 pęczek
wędzone żeberko albo wędzona kość
kiełbasa 30 dag
cebula 1 sztuka
śmietana, sól, pieprz,majeranek
Wykonanie:
Fasolę namaczamy w zimnej wodzie dzień wcześniej. Z żeberka albo kości gotujemy bulion. Dodajemy fasolę i gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną i dorzucamy do zupy. Na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę dosyć mocno aż zacznie brązowieć i dodajemy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniaki, dalej gotujemy. Kiedy wszystko będzie miękkie doprawiamy i zabielamy śmietaną. Na sam koniec dodajemy posiekany koperek.
Komentarze
Prześlij komentarz