Naleśnikowa Zapiekanka

Składniki:
naleśniki (mi akurat zostało smutne 5 sztuk z dnia poprzedniego)
szpinak
boczek albo kurczak (co kto woli)
cebula,czosnek
ser pleśniowy
mleko 0,5 szklanki ,zasmażka
sól,pieprz,czosnek niedźwiedzi,bazylia

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Foremkę albo naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.
Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i mięso. Dodajemy szpinak i połowę sera pleśniowego. Doprawiamy czosnkiem,solą i pieprzem wedle uznania.
W rondelku na małym ogniu podgrzewamy mleko i dodajemy drugą połowę sera. Często mieszamy aż ser się rozpuści i pilnujemy aby mleko się nie zagotowało. Dodajemy sól,pieprz,czosnek niedźwiedzi,bazylię. Sos zagęszczamy zasmażką.
Do foremki wykładamy kolejno naleśniki,farsz,trochę sosu. Na wierzch po całości wylewamy resztę sosu. W wersji ekstremalnej można jeszcze żółtym serem posypać pomiędzy warstwami i na wierzchu :)
Zapiekamy ok 20 min. Ok 15 min bez termoobiegu, na ostatnie 5 minut temp na maksa i termoobieg.

Komentarze

Popularne posty