Sos Paprykowy i Pieczona Dynia

Składniki:
dynia (ja użyłam piżmowej ale może być każda inna)
papryka 2 szt
śmietana
bulion 0,5 szklanki
sól,curry,imbir
papryka słodka, ostra, wędzona
olej

Wykonanie:
Paprykę kroimy na cząstki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Piekarnik rozgrzać do 180C. Ma blasze układamy paprykę posypujemy odrobiną soli i paprykami. Pieczemy do miękkości (mi wyszło ok 30 minut). Następnie studzimy i miksujemy na pastę. Do rondelka wlewamy bulion i paprykę. Dodajemy śmietanę i doprawiamy w razie potrzeby.
Dynię kroimy na pasujące nam kawałki i obieramy se skórki, ja pokroiłam na grube plastry. Układamy na blasze i posypujemy sola, curry i imbirem. Piekarnik również na 180C i pieczemy do miękkości.

Całość świetnie pasuje do wszelakich mięs sauté np pierś z kurczaka smażona w papirusie.

Komentarze

Popularne posty