Boeuf Stroganow

Składniki:
wołowina około 0,5kg
bulion
cebula 2 szt
musztarda sarepska 2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
śmietana 1 łyżka
mąka
sól,pieprz,ziele angielskie,liść laurowy,papryka słodka i ostra
opcjonalnie pieczarki

Wykonanie:
Mięso myjemy  i kroimy w kostkę albo paski. Cebulę kroimy w kostkę. Wołowinę podsmażamy w rondelku  na mocnym ogniu, potem dorzucamy cebulę i smażymy jeszcze chwilę. Następnie dolewamy bulionu tak aby przykryć mięso. Dusimy na małym ogniu do miękkości. Dodajemy koncentrat i musztardę. Proporcje można dostosować wedle uznania. Przyprawiamy i dodajemy śmietanę z mąką aby zagęścić ( w szklane trochę płynu z gulaszu dodajemy śmietanę i mąką mieszamy na gładko i dodajemy do całości).
Dobrze pasuje do ziemniaków i ogórka kiszonego.

Komentarze

Popularne posty