Kapuśniak
Składniki:
kapusta kiszona 50 dag
ziemniaki 3 szt
marchewka 1 szt
żeberko wędzone
boczek wędzony 30 dag
cebula
sól,pieprz,majeranek,liść laurowy,ziele angielskie
Wykonanie:
Żeberko zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Bo bulionu dodajemy liść i ziele. Marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, dodajemy do zupy. Na pozostałym tłuszczu po boczku podsmażamy cebulkę i również dodajemy. Kapustę dzielimy na trzy części. Dwie płuczemy w zimnej wodzie i odciskamy z soku. Jedną tylko odciskamy. Całość kapusty siekamy i dodajemy do zupy kiedy już warzywa będą miękkie. Przyprawiamy do smaku i gotujemy aż kapusta będzie miękka.
kapusta kiszona 50 dag
ziemniaki 3 szt
marchewka 1 szt
żeberko wędzone
boczek wędzony 30 dag
cebula
sól,pieprz,majeranek,liść laurowy,ziele angielskie
Wykonanie:
Żeberko zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Bo bulionu dodajemy liść i ziele. Marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, dodajemy do zupy. Na pozostałym tłuszczu po boczku podsmażamy cebulkę i również dodajemy. Kapustę dzielimy na trzy części. Dwie płuczemy w zimnej wodzie i odciskamy z soku. Jedną tylko odciskamy. Całość kapusty siekamy i dodajemy do zupy kiedy już warzywa będą miękkie. Przyprawiamy do smaku i gotujemy aż kapusta będzie miękka.
Komentarze
Prześlij komentarz