Tarta z konfiturą z cebuli i łososiem

Składniki:

ciasto:
mąka 1,5 szklanki
żółtko
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
zimne masło/margaryna 120g
zimna woda ok 0,5 szklanki
sól, oliwa

farsz:
czerwona cebula 4szt
wędzony łosoś
ocet winny, cukier brązowy, sól
parmezan

Wykonanie:
Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na ok 30min. Najpierw mieszamy masło z mąką za pomocą noża, następnie szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami. Najważniejsze to aby jak najmniej dotykać ciasto.  Cebule kroimy w półplasterki albo kostkę i dusimy. Kiedy będzie już lekko miękka dodajemy cukier, sól, i ocet. Dusimy do całkowitej miękkości.
Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Ciasto wykładamy do formy lekko nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok 30 min. Następnie wyciągamy nakładamy cebule, łososia i posypujemy serem. Pieczemy kolejne 30 min. Pod koniec, na ostatnie 5-10 min można zwiększyć temp i dać termoobieg.

Komentarze

Popularne posty