Zupa dyniowa z mięsem
Składniki:
bulion
mała dynia piżmowa ok 1 kg
mleko kokosowe 1 puszka
pasta z zielonego curry 0,5 małej łyżeczki
imbir,sól,cukier, ostra papryka,curry,sos sojowy
mięso mielone wieprzowe albo wołowo-wieprzowe ok 70 dag
jajko 1 szt
bułka tarta
olej
szczypiorek/natka pietruszki
Wykonanie:
Z dyni pozbywamy się pestek. Układamy na blasze,skrapiamy oliwą i oprószamy imbirem, solą,cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C. Następnie oddzielamy miękki miąższ od skórki i przekładamy do garnka z bulionem. Dodajemy mleko kokosowe, pastę curry. Gotujemy chwilę aż dynia całkiem się rozpadnie. Odstawiamy do ostygnięcia i miksujemy na gładki krem.
Mięso mielone mieszamy w misce z jajkiem, bułką tartą,sosem sojowym, ostrą papryką i solą.
Formujemy małe kulki i smażymy.
Posypujemy szczypiorkiem.
Dla bezmięsnych można zamiast pulpecików podać z serem pleśniowym albo brie.
bulion
mała dynia piżmowa ok 1 kg
mleko kokosowe 1 puszka
pasta z zielonego curry 0,5 małej łyżeczki
imbir,sól,cukier, ostra papryka,curry,sos sojowy
mięso mielone wieprzowe albo wołowo-wieprzowe ok 70 dag
jajko 1 szt
bułka tarta
olej
szczypiorek/natka pietruszki
Wykonanie:
Z dyni pozbywamy się pestek. Układamy na blasze,skrapiamy oliwą i oprószamy imbirem, solą,cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C. Następnie oddzielamy miękki miąższ od skórki i przekładamy do garnka z bulionem. Dodajemy mleko kokosowe, pastę curry. Gotujemy chwilę aż dynia całkiem się rozpadnie. Odstawiamy do ostygnięcia i miksujemy na gładki krem.
Mięso mielone mieszamy w misce z jajkiem, bułką tartą,sosem sojowym, ostrą papryką i solą.
Formujemy małe kulki i smażymy.
Posypujemy szczypiorkiem.
Dla bezmięsnych można zamiast pulpecików podać z serem pleśniowym albo brie.
Komentarze
Prześlij komentarz