Pomidorowa Klasyczna
Składniki:
bulion
passata pomidorowa (ja używam pikantnej z czosnkiem)
koncentrat pomidorowy w słoiczku
sól, pieprz, majeranek, słodka papryka
szczypta curry
śmietana
Wykonanie:
Do bulionu dodajemy passatę i ok pół słoiczka koncentratu. Lepiej potem ewentualnie dodać. Czekamy aż się zagotuje. Dodajemy przyprawy.
Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy śmietanę - aby uniknąć zważenia najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu (np. kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki). Całość delikatnie podgrzać.
W razie potrzeby dodajemy pozostały koncentrat.
Klasyczną pomidorową podajemy z klasycznymi dodatkami czyli ryżem albo makaronem :)
bulion
passata pomidorowa (ja używam pikantnej z czosnkiem)
koncentrat pomidorowy w słoiczku
sól, pieprz, majeranek, słodka papryka
szczypta curry
śmietana
Wykonanie:
Do bulionu dodajemy passatę i ok pół słoiczka koncentratu. Lepiej potem ewentualnie dodać. Czekamy aż się zagotuje. Dodajemy przyprawy.
Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy śmietanę - aby uniknąć zważenia najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu (np. kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki). Całość delikatnie podgrzać.
W razie potrzeby dodajemy pozostały koncentrat.
Klasyczną pomidorową podajemy z klasycznymi dodatkami czyli ryżem albo makaronem :)
Komentarze
Prześlij komentarz