Zapiekanka z amarntusem
Składniki:
amarantus 25 dag
tuńczyk w oleju 2 puszki
passata pomidorowa ok 0,5 kartoniku
bulion 1 szklanka
papryka zielona 2 szt
cebula 1 szt
pomidory koktajlowe wedle uznania
czosnek 2 ząbki
mleko 0,5 szklanki
śmietana 20g
jajka 2 szt
ser żółty 20 dag
sól, pieprz, zioła
Wykonanie:
Amarantus gotujemy w bulionie i passacie ok 20min. Następnie odstawiamy do napęcznienia. Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę cebule i paprykę.Pomidory kroimy w ćwiartki i dodajemy. Dodajemy czosnek i tuńczyka, podsmażamy jeszcze chwilę i doprawiamy. Do amarantusa dodajemy starty żółty ser i przyprawy, mieszamy. Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego tłuszczem przekładamy amarantus i podsmażone warzywa.
W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę, mleko, jajka i pozostały ser i doprawiamy.
Polewamy wszystko sosem.
Pieczemy w temp 200C bez termoobiegu ok 40 min.
amarantus 25 dag
tuńczyk w oleju 2 puszki
passata pomidorowa ok 0,5 kartoniku
bulion 1 szklanka
papryka zielona 2 szt
cebula 1 szt
pomidory koktajlowe wedle uznania
czosnek 2 ząbki
mleko 0,5 szklanki
śmietana 20g
jajka 2 szt
ser żółty 20 dag
sól, pieprz, zioła
Wykonanie:
Amarantus gotujemy w bulionie i passacie ok 20min. Następnie odstawiamy do napęcznienia. Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę cebule i paprykę.Pomidory kroimy w ćwiartki i dodajemy. Dodajemy czosnek i tuńczyka, podsmażamy jeszcze chwilę i doprawiamy. Do amarantusa dodajemy starty żółty ser i przyprawy, mieszamy. Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego tłuszczem przekładamy amarantus i podsmażone warzywa.
W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę, mleko, jajka i pozostały ser i doprawiamy.
Polewamy wszystko sosem.
Pieczemy w temp 200C bez termoobiegu ok 40 min.
Komentarze
Prześlij komentarz