Szpinakowe Muffiny

Składniki:
świeży szpinak 250g
jajka 2 szt
mąka 300g
mleko 250g
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
masło,oliwa z oliwek
sól, pieprz, chili (szczypta)
ser pleśniowy, ser żółty

Wykonanie:
Na rozgrzanym maśle podsmażamy szpinak, dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i pieprz i chili.
W osobnym naczyniu miksujemy jajka, mleko i szpinak na gładką masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i odrobinę oliwy. Miksujemy na gładkie ciasto. Do foremek na muffiny wlewamy ciasto do połowy, wrzucamy kawałek pleśniowego i uzupełniamy.
Pieczemy ok15 min w temp 200C, następnie kładziemy na wierzch żółty ser i pieczemy jeszcze 5 min.

Komentarze

Popularne posty