Faszerowane Jabłka
Składniki:
jabłka 4 szt (ja wybrałam kwaskowe)
boczek wędzony ok 30 dag
cebula 1 szt mała
kasza jaglana 1 woreczek
sól, pieprz,majeranek, miód 1 łyżeczka
orzechy włoskie
Wykonanie:
Jabłka ścinamy z górnej części ok 1cm i zostawiamy czapeczki z boku. Miąższ wydrążamy łyżeczką i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Boczek i cebule kroimy w kostkę i smażymy. Następnie dodajemy przyprawy i miód. Podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy kaszę. Wszystko razem mieszamy. Foremkę albo naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.Faszerujemy jabłka, przykrywamy czapeczkami.
Pieczemy ok 20-25min 180C bez termoobiegu.
Na koniec posypujemy zmielonymi orzechami.
jabłka 4 szt (ja wybrałam kwaskowe)
boczek wędzony ok 30 dag
cebula 1 szt mała
kasza jaglana 1 woreczek
sól, pieprz,majeranek, miód 1 łyżeczka
orzechy włoskie
Wykonanie:
Jabłka ścinamy z górnej części ok 1cm i zostawiamy czapeczki z boku. Miąższ wydrążamy łyżeczką i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Boczek i cebule kroimy w kostkę i smażymy. Następnie dodajemy przyprawy i miód. Podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy kaszę. Wszystko razem mieszamy. Foremkę albo naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.Faszerujemy jabłka, przykrywamy czapeczkami.
Pieczemy ok 20-25min 180C bez termoobiegu.
Na koniec posypujemy zmielonymi orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz