Dyniowe muffiny
Składniki:
purée z dyni 30dag
masło albo margaryna 50 dag
jajka 2 szt
mąka 1 szklanka
mleko 1 szklanka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
szynka 10dag
ser 10 dag
sól, curry, imbir, cynamon
Wykonanie:
Dynię kroimy na cząstki,układamy na blaszce. Doprawiamy solą, cynamonem, imbirem i curry. Skrapiamy oliwą i pieczemy ok 40 min w temp 180C. Po ostygnięciu oddzielamy skórkę i blendujemy.
Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Do purée dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładkie ciasto. Jeśli będzie za gęste można dolać mleka.
Szynkę kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce. Dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką.
Rozkładamy do foremek i pieczemy ok 30 min 180C. Dla pewności można sprawdzić patyczkiem czy jest suche w środku.
purée z dyni 30dag
masło albo margaryna 50 dag
jajka 2 szt
mąka 1 szklanka
mleko 1 szklanka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
szynka 10dag
ser 10 dag
sól, curry, imbir, cynamon
Wykonanie:
Dynię kroimy na cząstki,układamy na blaszce. Doprawiamy solą, cynamonem, imbirem i curry. Skrapiamy oliwą i pieczemy ok 40 min w temp 180C. Po ostygnięciu oddzielamy skórkę i blendujemy.
Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Do purée dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładkie ciasto. Jeśli będzie za gęste można dolać mleka.
Szynkę kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce. Dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką.
Rozkładamy do foremek i pieczemy ok 30 min 180C. Dla pewności można sprawdzić patyczkiem czy jest suche w środku.
Komentarze
Prześlij komentarz