Musaka

Składniki:
bakłażan 1 szt
mięso mielone ok 70 dag
cebula 1 szt
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
sól, pieprz,oregano, cynamon (szczypta)

Sos beszamelowy:
mleko 500ml
masło 30g
mąką 30g
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Bakłażana kroimy w plastry układamy na sitku, lekko solimy i odstawiamy na 15min. Następnie grillujemy na patelni bądź podpiekamy w piekarniku. Cebulę kroimy w kostkę, wyciskamy czosnek,podsmażamy. Dodajemy mięso, a następnie koncentrat i doprawiamy.
W żaroodpornym naczyniu układamy kolejno plastry bakłażana, mięso i beszamel. Zapiekankę kończymy bakłażanem i beszamelem.
Pieczemy ok 40minut w temp 180 C.

Wykonanie sosu:
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i podgrzewamy przez chwilę. Wąskim strumieniem wlewamy mleko, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszamy, aż sos zgęstnieje i się zagotuje.

Komentarze

Popularne posty