Pikantne Krewetki
Składniki:
krewetki tygrysie 250g
papryka czerwona 1szt
szpinak świeży ok 20g na talerz
cebula 0,5 szt
masło 1 łyżka
sos sojowy, sos rybny 1 łyżka
suszone liście limonki albo trawa cytrynowa
chili szczypta
czosnek 2 ząbki
makaron ramen albo soba
Wykonanie:
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy sos sojowy i rybny. Smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy krewetki i resztę przypraw, smażymy ok 8 minut na mocnym ogniu, często mieszając.
Makaron gotujemy wedle wskazówek na opakowaniu (ok4 minuty). Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dodajemy do całości. Smażymy chwilę mieszając aż makaron wchłonie całą wodę z patelni.
Podajemy ze świeżym szpinakiem.
krewetki tygrysie 250g
papryka czerwona 1szt
szpinak świeży ok 20g na talerz
cebula 0,5 szt
masło 1 łyżka
sos sojowy, sos rybny 1 łyżka
suszone liście limonki albo trawa cytrynowa
chili szczypta
czosnek 2 ząbki
makaron ramen albo soba
Wykonanie:
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy sos sojowy i rybny. Smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy krewetki i resztę przypraw, smażymy ok 8 minut na mocnym ogniu, często mieszając.
Makaron gotujemy wedle wskazówek na opakowaniu (ok4 minuty). Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dodajemy do całości. Smażymy chwilę mieszając aż makaron wchłonie całą wodę z patelni.
Podajemy ze świeżym szpinakiem.
Komentarze
Prześlij komentarz