Galareta - zimne nóżki
Składniki:
nóżki wieprzowe 3 szt średniej wielkości
golonka wieprzowa ok 1,5kg
marchewka 2 szt
pietruszka 1 szt
seler 0,5 szt
czosnek 4 ząbki
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso moczymy w zimnej wodzie aby usunąć krew, kilkakrotnie zmieniając wodę, aż będzie czysta.
Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy, zszumować jak zacznie powoli się gotować. Po upływie ok 1-1,5h dokładamy listek laurowy i ziele angielskie i trochę posolić. Po 20 minutach dodać włoszczyznę. Całość gotujemy aż mięso będzie odchodzić od kości. Sprawdzamy czy warzywa są miękkie i wyciągamy, a mięso gotujemy dalej. Pamiętamy aby ogień pod garnkiem był mały. Wywar nie może być mętny.
Następnie wyciągamy mięso aby trochę ostygło. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do wywaru i doprawiamy sola i pieprzem. Mięso drobno kroimy nakładamy do osobnych miseczek. Marchewkę kroimy w plastry albo kostkę. Dokładamy do mięsa i zalewamy wywarem.
Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Podajemy z cytryną bądź octem.
nóżki wieprzowe 3 szt średniej wielkości
golonka wieprzowa ok 1,5kg
marchewka 2 szt
pietruszka 1 szt
seler 0,5 szt
czosnek 4 ząbki
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso moczymy w zimnej wodzie aby usunąć krew, kilkakrotnie zmieniając wodę, aż będzie czysta.
Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy, zszumować jak zacznie powoli się gotować. Po upływie ok 1-1,5h dokładamy listek laurowy i ziele angielskie i trochę posolić. Po 20 minutach dodać włoszczyznę. Całość gotujemy aż mięso będzie odchodzić od kości. Sprawdzamy czy warzywa są miękkie i wyciągamy, a mięso gotujemy dalej. Pamiętamy aby ogień pod garnkiem był mały. Wywar nie może być mętny.
Następnie wyciągamy mięso aby trochę ostygło. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do wywaru i doprawiamy sola i pieprzem. Mięso drobno kroimy nakładamy do osobnych miseczek. Marchewkę kroimy w plastry albo kostkę. Dokładamy do mięsa i zalewamy wywarem.
Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Podajemy z cytryną bądź octem.
Komentarze
Prześlij komentarz