Makaron z Tofu

Składniki:
fasolka szparagowa mrożona 20dag
tofu 180 g
orzeszki ziemne 2 łyżki
makaron ryżowy
cebula ze szczypiorkiem
czosnek 1 ząbek
sos sojowy 3łyżki albo pasta miso 1 łyżeczka
miód 1 łyżka
chili szczypta, imbir,olej

Marynata do tofu:
oliwa z oliwek 3łyżki
curry 1 łyżka
imbir
czosnek 2 ząbki przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz

Wykonanie:
Tofu osuszamy i kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy składniki marynaty doprawiamy solą i pieprzem. Zanurzamy tofu, delikatnie mieszamy aby całe było w marynacie, odstawiamy do lodówki na 2-3h.
Na rozgrzanej patelni prażmy pokruszone orzechy. Dodajemy olej, czosnek, imbir i smażymy jeszcze chwilę.  Następnie wrzucamy zamrożoną fasolkę i cebulę, smażymy na mocnym ogniu aby była chrupiąca. Gotujemy makaron. Dodajemy tofu oraz miód, sos sojowy i szczyptę chili. Do całości dorzucamy gotowy makaron, mieszamy wszystko.
Podajemy ze szczypiorkiem albo kolendrą.



Komentarze

Popularne posty