Tarta z Młodą Cebulą
Składniki:
ciasto:
mąka 250g
masło 150g
jajko 1szt
sól 1 łyżeczka
farsz:
masło
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 pęczki
mozzarella 1 opakowanie
mak 3 łyżeczki
sól, pieprz
Wykonanie:
Jeśli macie mało czasu można użyć gotowego ciasta do tarty.
Do mąki dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz sól. Rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka i składniki zaczną się łączyć. Dodajemy jajko i łączymy składniki w gładką kulę. Następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Ciasto układamy w foremce, nakłuwamy lekko widelcem.
Cebulę oddzielamy od szczypiorku i kroimy w pół krążki. Podsmażamy na maśle, odrobinę solimy.
Na spodzie układamy plastry mozzarelli, następnie cebulkę. Posypujemy makiem.
Pieczemy ok 25minut 180C bez termoobiegu. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem.
ciasto:
mąka 250g
masło 150g
jajko 1szt
sól 1 łyżeczka
farsz:
masło
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 pęczki
mozzarella 1 opakowanie
mak 3 łyżeczki
sól, pieprz
Wykonanie:
Jeśli macie mało czasu można użyć gotowego ciasta do tarty.
Do mąki dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz sól. Rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka i składniki zaczną się łączyć. Dodajemy jajko i łączymy składniki w gładką kulę. Następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Ciasto układamy w foremce, nakłuwamy lekko widelcem.
Cebulę oddzielamy od szczypiorku i kroimy w pół krążki. Podsmażamy na maśle, odrobinę solimy.
Na spodzie układamy plastry mozzarelli, następnie cebulkę. Posypujemy makiem.
Pieczemy ok 25minut 180C bez termoobiegu. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz