Śliwkowa Wołowina
Składniki:
wołowina 45 dag
grzyby shimeji 15dag
groszek cukrowy 15 dag
noodle (użyłam makaronu ze spiruliną)
czosnek 2 ząbki
suszone liście limonki
sos teryiaki, pasta miso albo sos sojowy,olej
marynata:
wódka śliwkowa 3 kieliszki
sos sojowy 1 łyżka
sos worcestershire 1 łyżka
imbir 1 łyżeczka
Wykonanie:
Mieszamy składniki marynaty, mięso kroimy w paski. Wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na ok 3h.
Na rozgrzany olej wrzucamy mięso i smażymy na mocnym ogniu 15 minut. Odkładamy do osobnego naczynia i przykrywamy. W tym czasie blanszujemy groszek przez 3 minuty. Gotujemy noodle wedle przepisu na opakowaniu. Na patelni po mięsie podsmażamy grzyby, kiedy będą miękkie dodajemy czosnek, wołowinę i groszek. Całość przyprawiamy sosem teryiaki i pastą miso i liśćmi limonki. Dodajemy makaron, zasmażamy przez chwilę aby składniki się wymieszały.
wołowina 45 dag
grzyby shimeji 15dag
groszek cukrowy 15 dag
noodle (użyłam makaronu ze spiruliną)
czosnek 2 ząbki
suszone liście limonki
sos teryiaki, pasta miso albo sos sojowy,olej
marynata:
wódka śliwkowa 3 kieliszki
sos sojowy 1 łyżka
sos worcestershire 1 łyżka
imbir 1 łyżeczka
Wykonanie:
Mieszamy składniki marynaty, mięso kroimy w paski. Wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na ok 3h.
Na rozgrzany olej wrzucamy mięso i smażymy na mocnym ogniu 15 minut. Odkładamy do osobnego naczynia i przykrywamy. W tym czasie blanszujemy groszek przez 3 minuty. Gotujemy noodle wedle przepisu na opakowaniu. Na patelni po mięsie podsmażamy grzyby, kiedy będą miękkie dodajemy czosnek, wołowinę i groszek. Całość przyprawiamy sosem teryiaki i pastą miso i liśćmi limonki. Dodajemy makaron, zasmażamy przez chwilę aby składniki się wymieszały.
Komentarze
Prześlij komentarz