Zupa Miso z Wędzonym Tofu
Składniki:
pasta miso 2 czubate łyżki
woda 2litry
sos rybny 2 łyżki
grzyby shitake/mun albo pół kostki grzybowej
wędzone tofu 1 opakowanie
glony nori albo wakame 4 liście
kaffir, czarny sezam
olej
Wykonanie:
Tofu kroimy w kostkę, umieszczamy w ulubionej marynacie,odstawiamy do lodówki. Algi zwijamy w rulon i tniemy nożyczkami na paski. Zalewamy je zimną wodą i delikatnie solimy,odstawiamy na ok5minut. Gotujemy bulion z sosu rybnego i grzybów. Do kubka odlewamy trochę bulionu i mieszamy z pastą następnie dodajemy do całości. Pilnujemy teraz aby wywar się nie zagotował.
Na mocno rozgrzanym oleju smażymy tofu aby było chrupiące.
Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i zalewamy wywarem.
pasta miso 2 czubate łyżki
woda 2litry
sos rybny 2 łyżki
grzyby shitake/mun albo pół kostki grzybowej
wędzone tofu 1 opakowanie
glony nori albo wakame 4 liście
kaffir, czarny sezam
olej
Wykonanie:
Tofu kroimy w kostkę, umieszczamy w ulubionej marynacie,odstawiamy do lodówki. Algi zwijamy w rulon i tniemy nożyczkami na paski. Zalewamy je zimną wodą i delikatnie solimy,odstawiamy na ok5minut. Gotujemy bulion z sosu rybnego i grzybów. Do kubka odlewamy trochę bulionu i mieszamy z pastą następnie dodajemy do całości. Pilnujemy teraz aby wywar się nie zagotował.
Na mocno rozgrzanym oleju smażymy tofu aby było chrupiące.
Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i zalewamy wywarem.
Komentarze
Prześlij komentarz