Consomme z Pomidorów
Składniki:
bulion albo woda 0,5 l
czosnek 2 ząbki
bazylia, oregano, sól, pieprz, chili
cukier 1 łyżeczka
ocet balsamiczny albo winny 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
oliwa z oliwek 2 łyżeczki
Wykonanie:
Pomidory kroimy na mniejsze części i umieszczamy w naczyniu. Dodajemy przyprawy,czosnek i koncentrat pomidorowy. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy bulion, ocet i oliwę. Dalej miksujemy.
Najlepiej spróbować czy jest wystarczająco dobrze doprawione.
Na sitko wykładamy gazę i przekładam pulpę. Pod spodem jest naczynie do którego będzie skapywać sok.
Odstawiamy na noc do lodówki. Na koniec warto jeszcze trochę odcisnąć masę aby wyleciało więcej soku.
Podajemy z bagietką czosnkową albo pieczonym batatem.
Pozostałości pomidorów można wykorzystać do sosu albo prostych dan jednogarnkowych.
Komentarze
Prześlij komentarz