Keto Lasagne

 Składniki:

mozzarella starta 280g

jajka 3 szt

mięso mielone 0,5kg

passata pomidorowa

cebula 1szt

czosnek 2 ząbki

oregano, bazylia, zioła, sól, pieprz

smalec

ser żółty 150g

śmietana 30%

Wykonanie:

Mozzarellę wraz z jajkami i ziołami blendujemy na gładką masę. Następnie na blaszce wylożonej papierem rozkładamy ciasto. Musi być jak najcieńsze, to będzie do przekładania. Nastawiamy piekarnik na 180°C i pieczemy ok15 minut bez termoobiegu. 

Mięso przygotowujemy klasycznie. Cebylę i czosnek podsmażamy, dodajemy mięso a następnie pomidory i przyprawy, dusimy. 

Śmietanę mieszamy z prawie calym żółtym serem, zostawiamy troszkę do posypania na wierzchu. 

Z wczesniej przygotowanego ciasta wycinamy części takie jak mamy formekę. Ja akurat robiłam w podlużnej. Wyszły mi 3 części. Przekładamy kolejno:ciasto, mięso, śmietana. Posypujemy po wierzchu serem

Zapiekamy ok25minut 200°C bez termoobiegu. 


Komentarze

Popularne posty