Keto Lasagne
Składniki:
mozzarella starta 280g
jajka 3 szt
mięso mielone 0,5kg
passata pomidorowa
cebula 1szt
czosnek 2 ząbki
oregano, bazylia, zioła, sól, pieprz
smalec
ser żółty 150g
śmietana 30%
Wykonanie:
Mozzarellę wraz z jajkami i ziołami blendujemy na gładką masę. Następnie na blaszce wylożonej papierem rozkładamy ciasto. Musi być jak najcieńsze, to będzie do przekładania. Nastawiamy piekarnik na 180°C i pieczemy ok15 minut bez termoobiegu.
Mięso przygotowujemy klasycznie. Cebylę i czosnek podsmażamy, dodajemy mięso a następnie pomidory i przyprawy, dusimy.
Śmietanę mieszamy z prawie calym żółtym serem, zostawiamy troszkę do posypania na wierzchu.
Z wczesniej przygotowanego ciasta wycinamy części takie jak mamy formekę. Ja akurat robiłam w podlużnej. Wyszły mi 3 części. Przekładamy kolejno:ciasto, mięso, śmietana. Posypujemy po wierzchu serem
Zapiekamy ok25minut 200°C bez termoobiegu.
Komentarze
Prześlij komentarz