Szaszłyki
Składniki:
karkówka 30 dag
słonina 15dag
boczek surowy 15dag
cebula 1szt duża
papryka 2szt
cukinia 2 szt
oliwa z oliwek, sól, pieprz, sos sojowy, bazylia, papryka ostra i słodka, wódka, zioła prowansalskie, imbir, czosnek
Wykonanie:
Marynata do mięsa: oliwa, sos sojowy, sól
pieprz,imbir, czosnek, papryka ostra i słodka, 0,5 kieliszka wódki albo innego mocnego alkoholu. Całość mieszamy i dodajemy mięso pokrojone w dużą kostkę.
Odstawiamy do lodówki na min 2h.
Marynata do warzyw:oliwa, sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, zioła prowansalskie. Całość mieszamy. Warzywa kroimy w kosykę. Cebulę kroimy w pióra. Obtaczamy w marynacie i rownież wstawiamy do lodówki na 2h.
Patyczki do szaszlyków moczymy w wodzie.
Nabijamy mięso i warzywa. Pieczemy w piekarniku ok45 minut w temp 180°C bez termoobiegu albo na grillu ok 30 minut. Pamiętamy o obracaniu co jakiś czas.
Komentarze
Prześlij komentarz