Szaszłyki

 Składniki:


karkówka 30 dag

słonina 15dag

boczek surowy 15dag

cebula 1szt duża

papryka 2szt

cukinia 2 szt

oliwa z oliwek, sól, pieprz, sos sojowy, bazylia, papryka ostra i słodka, wódka, zioła prowansalskie, imbir, czosnek

Wykonanie:

Marynata do mięsa: oliwa, sos sojowy, sól

pieprz,imbir, czosnek, papryka ostra i słodka, 0,5 kieliszka wódki albo innego mocnego alkoholu. Całość mieszamy i dodajemy mięso pokrojone w dużą kostkę.

Odstawiamy do lodówki na min 2h.

Marynata do warzyw:oliwa, sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, zioła prowansalskie. Całość mieszamy. Warzywa kroimy w kosykę. Cebulę kroimy w pióra. Obtaczamy w marynacie i rownież wstawiamy do lodówki na 2h.

Patyczki do szaszlyków moczymy w wodzie.

Nabijamy mięso i warzywa. Pieczemy w piekarniku ok45 minut w temp 180°C bez termoobiegu albo na grillu ok 30 minut. Pamiętamy o obracaniu co jakiś czas. 

Komentarze

Popularne posty